Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lejárató kampány a jobbik ellen

2009.06.09

 

 

Az Országos Választási Bizottsághoz a nap folyamán több mint 30 beadvány érkezett, ezek jelentős része az automatizált telefonhívásokat kifogásolta. Az OVB a formailag megfelelő beadványok esetében - mintegy húsznál - megállapította, hogy az automatizált telefonhívásokkal megsértették a kampánycsendet.

A beadványok tárgyalása előtt Szigeti Péter, a testület elnöke emlékeztette a bizottságot, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi végzése szerint a testületnek akkor is meg kell állapítania a jogszabálysértést, ha nem lehet tudni, kik követték el a kampánycsendsértéseket.

A bizottság később arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A testület szerint az automatizált telefonhívások felvetik a választásban résztvevők megtévesztéssel befolyásolásának gyanúját. 

Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

Fidesz: a szocialisták törvényt sértettek 

A Fidesz és a KDNP szerint a szocialisták törvénysértő módon akarták manipulálni az embereket a vasárnapi európai parlamenti választáson - közölte Szijjártó Péter és Cser-Palkovics András a Fidesz-KDNP közös eredményváró központjában. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy az MSZP retteg a hatalom elvesztésétől, retteg attól, hogy az emberek egyértelműen, határozottan, egységesen azt mondják, hogy elég a Gyurcsány-Bajnai-korszakból.

Mint mondta, vasárnap számos bejelentés érkezett telefonon elkövetett kampánycsendsértésről, arról, hogy "törvénysértő módon akarta a szocialista párt manipulálni az embereket". A Fidesz ezért megtette a szükséges lépéseket, az Országos Választási Bizottsághoz és a rendőrséghez fordult, valamint felszólította a Magyar Telekomot arra, hogy azonnal fejezze be a törvénysértő telefonhívások forgalmazását.

Az MSZP is feljelent

AZ MSZP országos vezetősége ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett kampánycsendsértés miatt - jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője. Ismertetése szerint reggel nyolc óra után az MSZP szimpatizánsai tömegesen észlelték, hogy telefonon előre felvett, a jobboldali pártok támogatására buzdító megkeresés érkezik hozzájuk.

Az MSZP szimpatizánsai tömegesen tettek bejelentést a területi választási bizottságoknál a kampánycsendsértő hívásokkal kapcsolatban - mondta, megjegyezve, hogy szimpatizánsaik az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) is fordultak a több megyét érintő kampánycsendsértés miatt. Hozzáfűzte: információk szerint az OVB helyt adott a kifogásoknak, megállapította a kampánycsendsértést is.

Nyakó István visszautasította a Fidesz vádjait azzal kapcsolatban, hogy az MSZP kampánycsendsértést követett el. Az MSZP nem kért és nem rendelt meg semmiféle mozgósítást sem telefonon, sem másképp - hangsúlyozta. Az MSZP szóvivője elmondta, hogy a szocialista szimpatizánsok által észlelt kampánycsendsértés Komárom-Esztergom megyében kezdődött, majd Csongrád és Békés megyében folytatódott, végül kiterjedt az egész ország területére.

Nyakó István szerint az üzenetben arra buzdították az embereket, hogy a Fideszre és a Jobbikra szavazzanak, ezenkívül a baloldal egészének elszámoltatását fogalmazta meg. Közölte, egy másik üzenet konkrétan megfogalmazta "minden baloldali ember múltjával kapcsolatos elszámoltatást is".
Az MTI kérdésére, miszerint hogyan értékelik a közvélemény-kutatók előzetes mandátumbecslését, Nyakó István közölte, az eredményeket kommentálják majd.

Jobbik: baloldali hecckampány 

Jól megszervezett baloldali hecckampánynak tartja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöksége, hogy a nevükben telefonos szavazásra buzdítottak vasárnap délelőtt, a kampánycsend idején. Szabó Gábor, a párt kampányfőnöke a Kongresszusi Központban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rendőrségi feljelentést tettek az ügyben, és panasszal éltek az Országos Választási Bizottságnál is. Véleménye szerint a baloldal először - elterelő hadműveletként - gyanúba keverte a Jobbikot és a Fideszt, majd elindította vasárnap délután a saját telefonos kampányát. Szabó Gábor ezt megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte. 

> Herényi megdöbbent
Az elmúlt húsz évben ennyi kampánycsendsértés még nem történt, mint a mostani európai parlamenti (EP) választás alkalmával - mondta Herényi Károly MDF-es politikus. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy azok, akik az Európai Parlamentben készülnek törvényeket alkotni, azok a hazai törvényeket nem tartják be. (MTI)


A módszer: telefonhívás

Több mint 150 telefonos kampánycsendsértésről érkezett panasz a Fővárosi Választási Bizottsághoz - mondta Fogarasi József , a testület elnöke vasárnap este az MTI-nek. Amíg határozatképes lesz vasárnap a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), folyamatosan tárgyalják azokat a kampánycsendsértésről szóló beadványokat - közölte az FVB elnöke. Mint mondta, sokan azt sérelmezték, hogy a nap során olyan telefonhívásokat kaptak, amelyekben felszólították őket, vegyenek részt az európai parlamenti (EP) választáson, illetve meg is jelölték, hogy kire voksoljanak.

A több mint 150 beadvány közül félszázat elbíráltak a szavazási időszak befejezése előtt, s megállapították a jogsértést - tette hozzá. Az elnök közölte, az alapproblémát ez ügyben az jelenti, hogy nincs alanya a panaszoknak, nem tudni, kik követték el konkrétan. A választási bizottságnak nincs nyomozati jogköre, így nem is tudják azt kideríteni, hogy kik felelősek a kampánycsendsértő telefonálásokért. Hozzátette, hogy az FVB döntése megfellebbezhető, s egy új eljárásban akár bizonyítékok is felszínre kerülhetnek.

Fogarasi József nem kívánt véleményt nyilvánítani arról, hogy a szavazásra buzdító kampánycsendsértő telefonálásoknak lehet-e majd kihatása a az európai parlamenti választás fővárosi végeredményére. Annyit jegyzett meg csupán, hogyha néhány szavazaton múlik majd adott esetben egy mandátum sorsa, akkor várhatóan az érintettek kifogására számítani lehet. Megjegyezte azt is, hogy ha az FVB ülése vasárnap határozatképtelenné válna, akkor a panaszok elbírálására biztosított háromnapos határidőben folyamatosan döntenek majd a beadványokról. 

(Forrás: MTI)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.